Saturday, October 11, 2008

Terkenang daku

Saya memang suka memasak sejak usia 5 tahun..
Saya membesar di rumah datuk dan nenek..
Sebelah menyebelah rumah adalah rumah ibu2 sedara saya..
Pada ketika itu hanya saya dan adik2 adalah yang paling kecik..
Sepupu yang paling muda pun umornya sepuluh tahun lagi tua
dr saya dan sdah tentu tumpuan keluarga adalah kami yang
masih kecil dan seronok dibuat main..

Almaklumla keluarga sebelah ibu baru hendak berkembang..
saya cucu ke 5..Jadi dgn siapa sy hendak bermain kalau bukan
ibu2 sedara dan kakak sepupu yang telah dewasa yang
melayan saya..saya juga senang ikut kata (itu kata mereka la..)
maka sudah tentu byk aktiviti saya di dapur..
saya rajin menolong dari dapur ke dapur..
memula dapur rumah nenek kemudian dapur2 ibu sedara..
apa yang saya tolong? hmm kerja yang sesuai dgn budak kecik la..
tolong kupas bwg, cuci pinggan, cuci sayur..

Time raya paling seronok kerana sepupu saya yang
sudah remaja ketika itu rajin buat biskut dan kek..
apalagi saya pun menyibuk juga la..
tolong bukakkan cwn kertas ke..masukkan tepung, telur, gula
ataupun tolong rase..hehe..selalunya deria rasa ku bleh dipercayai...
kadang tu siap merajuk kalau diorang start projek tak kasi tau!!
manyak mare tau!!

Bila menginjak usia remaja, saya bersekolah asrama penuh..
so bila cuti abah dah ingatkan ma saya mesti/wajib masuk dapur..
start ting satu dah bleh la buat biskut n kek yang simple2 tu sendiri..
mmg mak bonde lepas tangan dah..nak2 mak bonda mmg mls
bab2 yang renyah2 ni.

Itu dulu..masa tiada halangan nak masuk dapur..
Tak de anak..tak de masalah sakit tumit, urat...etc la
skang ni saya rase saya dah jadik pemalas yang amatss la kalu
nak masuk dapor mmg jrg sesgtla masuk dapur..
balik keja lagi best mandi2 n tgk tv..
kalau anak ZZzzz maka leh la ZZZ sekali...haha..

Sbb itu ramai juga member yang mmg tau sy jrg masak
naik heran bila ada potluck ada juga juadah yang dibawa jadik
bualan hangat..hehe sedapss ke..? Hehehe..mmg bangga pun bila dipuji..
Memangle diorang ingat sy tak berapa pandai msk..
Tapi tu la hkikatnya..saya ni taula masak yang biasa2 tu..
masakan pantai timurla especiallynya..nasi dagang n nasi kerabu..
tapi tu la...MALAS mengatasi segalanya...beli lagi best kan?
tak yah nak cuci dapur...lap minyak2 kat dinding dsbnya....
Mak bonda ku kata itu perangai ikut dia lah tu..
mase muda kan main lagi..lps tu makin lama makin padam...
hhehehe...
So untuk mengasah bakat yang makin lama makin tumpul maka
terhasila beberapa menu yang haruss di ambik gambo
sebg kenangan...at least adala juga buat benda2 nih...


Ayam Bakar Madu

ni masak kat kg ari tu..resepi main campak je benda apa nak taruk..hehe
tapi sedapss la plak!!!
bahan perap:
Bwg merah, bwg putih, halia, serai, jintan manis, ketumbar, madu,
cili kering, sos lea n perins (tul ka sy eja nih?...tiiitiiii), gula merah dan garam

Char Kue Teow

Hampir menjadi cuma perlu modified skit..dah puas cari teknik yang best..

teknik jaga api semua tu...apapun licin juga dikerjakan kami...nyum2x!!

resepi kalau dah upgrade baru leh paste kat sini!

Mini Popia

Hehe..ini kulit dan serunding beli b4 raye..

tapi lps bukak ari tu bdn tak larat nak buat..last serunding pun habis..

balik raya beli serunding lain..akhirnya jadila kuih lepas raye..hehe

Ini laks..mesti enterprem....my tupperware..koleksi one touch!!

Sayang tau nak pki...semua koleksi tupperware hanya utk simpan..jrg guna..

cam kumpul setem lakss..yang betul2 guna bekas beras n bekas air aje...hehe

1 comment:

  1. hai..
    nak tnye
    camne nak wat char kew tiow yg mcm ni ek?
    sedapnyer

    kalo boleh, tlg emailkan resepi ke alamat ni ye
    sue_5m2@yahoo.com
    thanks awak..

    ReplyDelete

WE KNOW EACH OTHER SINCE 1996

Daisypath Anniversary tickers

Our anniversary

Daisypath Anniversary tickers