Monday, March 9, 2009

Old fashion

Hari jumaat adalah hari balik awal sbb 12.30 petang dah habis waktu sekolah...wuhuu!! Dulu waktu sekolah di tengah KL, hari jumaat adalah hari nak berfoya2 bersama rakan setugas melepas tension serta mengeringkan dompet yang yg tak berapa tebal. Ehek..gaji cikgu..tau je la berapa riban je..namun rezeki tuhan tetap disyukuri.

Tapi sejak berpindah sekolah di kaws kampung area Hulu Langat ini..aktiviti ini sudah lama tak dipraktikkan. Lebih senang terus ke pulang ke rumah main dgn anak! Mungkin sudah matang i nih..hihi. Hari jumaat lepas saya pulang lewat sedikit..almaklumlah mahu selesaika kerja yang bertimbun! Sesambil tangan ligat menyiapkan tugasan, mulut juga ligat bersembang. Hehehe..nama pun cikgu kan..mesti byk ckp kalau tak cam ne nak ngajar. Sembang2 pastu gelak..mengumpat diri sendiri...boleh??

SEMBANG 1 :
Topik mengenai gaji..diorang dok tanya saya berapa bulan bonus yang cik abe saya dapat dari Petr**as..hehe..mana leh ckp..rahsiaa!!

Kak U : Eh tok laki mung mesti buleh byk mase bonus..koman2 6 bulan dok??Petr**as sll byr byk..kan..kan..kan?
Saya : Hehehe..tak delah kak..adalah skit2 tu..buat byr hutang lapuk..hihi
Kak S : Haah mcm org kerja NSTP..bonus 8-9 bulan..bestnya kan..kalau kite mcm tu, nak buat apa yeks duit bebyk??Dahla basic diorang tinggi kan..elaun lagi..syokla kerja swasta ni..
Saya : Tu la best betulla rezeki diorang..kalau saya dpt duit cam tu leh buat shopping puas2 (hish patutla tuhan tak bagi aku rezeki lebih..hihi..suka memboros!)..kiter punye bonus kalau nak banding mesti ibarat duit 1 sen dgn not seratuskan...
Kak S : My frenkan ckp kat i kan...."eh! berapa gaji u all ni??Kecoh betulla..bonus dapat sebulan bayar dua kali pun masuk surat khabar! i yang bulan2 ni diam2 je.."

Hahhaha...haah yeks..kelakar la plak..kikiki..sebulan je dpt tapi mmg kecoh satu dunia..smpi keluar TV tu..hihi..glamer tak karier we all???

SEMBANG 2 :
Topik bau badan...

Kak U :
Annis, petang ni kau tak gi shopping ke?
Saya : taklah kak lama dah buat aktiviti tu..kalau gi pun gi Jusco yang kat rumah tu je..malas nak turun KL. Lagipun tak mood la...hari ni panas tul..ni pun dah bau cam anak ayam dah ni..
Kak S : haah yeks..kita ni habis kelas je badan berpeluh..berlumuih2..padahal pepagi dah sembur perfume bukan main!
Saya : tula..beli perfume memahal ...EDP lagik... pastu bila balik sekolah dah rase sama busuk je badan ngan bebudak!! Masa gi shopping kat memana lepas sekolahkan..selisih ngan org kerja pejabat bau wangi je diorang..
Kak U : Betulll..kiter ni kan..kalau di ibarat gi ambik anak kite balik sekolah..masuk keta..hanyir je..that's how we smell too..bdn bau cam budak sekolah!!

Hihihi..sungguhla aku rase sunguh tak best nak gi memana lepas sekolah pasal rase mcm bau stokin budak je after school..maklumla dlm kelas + bilik guru mana ada air-cond maa....

SEMBANG 3
:
Topik pasal fesyen baju cikgu..

Saya :
Kadang jumpa ngan org kerja office ni maintain je dari pagi smpi petang, kemas je ..ngan make up mcm tak cair langsung..dahla pakai baju bergaya..bestnya..kiter ni mengajar2 smpi lipstick hilang pun tak sempat nak top up!! Hahha...
Kak S : Haah kiter ni ngan baju kurung je..paling vogue pun kebaya je la..tu pun tak de mase nak tukar2 beg ngan kasut kaler ikut kaler baju..
Kak U : Haah la..diorang siap kot lagi..kiter kalu pki cam tu gamaknya..menyingala tiap2 hari!!

Paham tak kenapa akak tu ckp menyinga? Pasal yelah dok dlm kelas terutama dah pukul 10 ke atas..plus nak memanjat tangga bangunan sana sini + perangai budak yang tak reti dok diam + kadang kipas tak berfungsi..mau mengamuk kepanasan nak pakai baju tebal2.

SEMBANG 4
:
Topik kasut tinggi

Saya :
Cantiknya selipar kak S..beli kat mana yeks..nak beli jugak..tak larat nak pki kasut tumit tinggi..sakit kaki..seksa nak bergerak ke sana sini dlm kelas(shhh..cikgu pki selipar adalah salah!!).
Kak S : haha..ala malu nak ckp..akak beli kat Bata je Nis.
Kak U : Hmm kau ni muda lagik pakai la kasut tumit tinggi Nis...bergaya skit...kami dah dah tak berapa muda..
Saya : Eiii.. tak laratla akak..sakit belakang, pinggang semua ada. Kiter ni kerja mengajar sambil berdiri..kalau dua jam, dua jam la berdiri. Tak sanggup saya..nnt sakit tumit, urat semua..
Kak S : tu la..kiter ni bkn mcm org kerja office..depa duduk je..jrg berdiri..bilik ber'aircond'. Bila duduk tu diorang bukak je kasut. Kalau akak kerja office akak pun kasut tumit tinggi2..nampak elegent skit..

Lepas sembang2 lagi..sedar2 kerja dah siap. Start enjin cabut balik. Dalam perjalanan singgah jugak kedai Bata kat Jusco..niat tak mahu shopping berkecai jugee..tapi sungguh selesa kaki ku memakai selipar bentuk wedges jenama Bata ini...hehhe..bila aku mau bergaya?? Old Fashion sungguh...

P/S : Respek betul kat rakan guru yang sentiasa bergaya tiap hari datang sekolah..suka sgt tgk. Patutla cikgu menarik pelajar pun tertarik!!

No comments:

Post a Comment

WE KNOW EACH OTHER SINCE 1996

Daisypath Anniversary tickers

Our anniversary

Daisypath Anniversary tickers