Untuk cik puan Nikos..dgn kata2 hikmat..."menyampah aku...dah kurus mau diet lagik ka wei???"
+Rebus air bersama serai bersama dengan lengkuas tua..lengkuas muda boleh jugak tapi kureng sedap! Err...En.Diego..sila lihat betul2 ye...LENGKUAS....hehe!
+Masukkan isi ayam or daging ke..tapi sy suka daging ayam je kalau utk tomyam
+ Masukkan sayuran keras seperti bunga kobis dan carrot atau apa2 sayur yang korang suka!
+Tutup dan didihkan sampai 3/4 masak
+Kemudian baru masukkan udang,bawang, tomato dan cili padi yang kaler merah.
+Masukkan juga daun kobis kalau suka dan tutupkan periuk..biar udang masak..tak lama dlm dua minit je..
Tips:
*Cili kaler hijau tak leh ke? suka hatilah, korang juga nak makan......tapi aroma cili merah lebih sedap!! Fuhh!!
*Cili ni saya potong2 je sbb nnt bila nak makan baru penyek...kalau nak kick sila tumbuk dgn lesung ye...sy potong pasal anak2 nak mkn sama....malas nak masak asing2 ;P
* korang bleh buh seafood lain..sy buh udang just utk kasi rase manis skit..
+Masukkan sos ikan, sedikit garam dan 1/2 sudu teh gula.
*Ya ampun jgn salah anggap! Jangan cakap ..."ish org kelantan ni, masak tomyam pun nak letak gula ke? giller manis!". Sebenarnya mknn org siam lagik manis. Gula tadi jgnlah taruk banyak. Sikit sahaja. Bila kite masuk gula ia akan akan balancekan rase di lidah anda so tak dela rase garam semata je. Malah resepi tomyam merah yang saya cuba korek2 rupanya masuk gula merah/nisan lagik! Tapi tak banyakla. Jgn sampai manis!! :P
*nak sedap masuk aji la tapi i mmg tak pki aji sbb nnt sakit kepala!
*at this stage, try buh garam secukup rase..jgn risau kalau tiada rase masam..not yet! don't worry!
+Bila dah balance rase masin tu, terus masuk daun limau purut dan jus limau (perah dlm 2 biji)..Kacau skit....biar seminit...Haaaa.....lepas tu terus tutup api!
So, skrg tomyam tu akan berupa begini...sudah masak sebenarnya dan boleh dihidangkan..+Yang ini langkah optional...bleh masuk susu cair or santan. Kalau pi mkn kat res. pure siam sure diorang taruk. Bila masuk cepat2 kacau supaya tak berketul.
*Suka hati nak banyak mana. I tak reti nak bagi amount. tgkla mcm mana korang nak.
+Then utk menaikkan aroma...wajib tabur daun ketumbar bila nak makan. Kalau tak, tak de maknanya tomyam korang! hihi...pepandai je..!
Okeh! Siapla my tomyam darah mahsuri punya version! ^_^
Kalau tak sedap jgn komplen sini...itu korang tak reti masak! Kijam tak cikgu ni? ;P
Kalau mak akak masak.. dia bubuh gula batu.. sebijik rasa cam kat kedai
ReplyDeleteSalam...
ReplyDeleteTerima kaaasih cikgu. Nanti anak murid yang nipun cuba buat ya cikgu. Anis,jangan marah aaa. Hehehe
Satu komen terhadap buku resepi dan blog resepi ni, len kali nak kasik tau ramuan letak la gambar bahan yang belum dipotong. Ini sudah masuk periuk baru nak letak gambar. Hehe.
ReplyDeleteBarulah suami-suami buta resepi membeli bahan yang sebenar lagi betul.
anese..kalu kat restoran..tomyam putih gini dia boh nama tomyam poktek..samo ko ngan resipi nih? tapi dia boh segala harta karun-ketam,isi ikan siakap, lala
ReplyDeletenanti nak try resipi boh susu cair ni lah!! terliur ambo...